В края на миналата година изтече информация, че Windows 10 ще разполага с два браузър – Internet Explorer 11 и браузър с неизвестно име, наречен Spartan. Решението на Microsoft е повече от интересно, а вече имаме и първите снимки, които ни разкриват детайли за облика на програмата.

Всъщност първата снимка се появи преди ден, a на нея най-вероятно виждаме втората версия на Spartan, актуална към ноември. Това означава, че може би вече са налични редица направени промени. От първата снимка научихме, че името Spartan не е случайно, тъй като браузърът изглежда с много изчистен и минималистичен дизайн. Според неупоменат източник, цитиран от GSMarena, по Spartan работи специално сформиран екип, а работата е започнала още през септември. Най-новият редизайн е направен точно преди Коледа. Очакваме Spartan да работи с гласови команди („добави в предпочитани“, „направи това началната ми страница“, „отвори facebook.com“ и т.н.), което може да е знак за интеграция с гласовия асистент Cortana.

 

 

Новите снимки, разпространени от Neowin и GSMarena, показват по-зрял дизайн, но за съжаление качеството им е много ниско. Първите две снимки са изтеклите, а под тях е визуализация, базирана на събраната информация.

На тези снимки Spartan изглежда с по-модерен облик, но с все така изчистен и лек. Браузърът повече наподобява Chrome, отколкото Internet Explorer. Наличен е специален режим за четене, който изолира само текста за по-лесното му преглеждане. Функцията най-вероятно е много подобна на тази, с която разполага Safari. Чрез бутона за споделяне можете бързо да поместите страницата, на която се намирате, в социалните мрежи, поща и т.н., а трите точки отварят менюто за настройки. Според източник на новите снимки тази, споделена от вчера, е фалшива, а Cortana не е вградена в браузъра. Разбира се, това може да стане във финалната версия на програмата. Бихте ли сменили Chrome или Firefox за Spartan?