Платформата Watson на IBM вече показа някои невероятни способности от създаването си до момента. С нея работят роботи в магазини за дрехи, виртуални асистенти и интелигенти чатботове; тя също така дава способност за разбиране, учене, усещане и опит на виртуални платформи и роботи. Последното е ключовото в последния случай, в който Watson се използва, за да помага на професор Ахшок Гоел в Технологичния институт в Джорджия... като негов асистент.

С името Джил Уотсън умната платформа успява да „излъже“ множество студенти, че е истински човек. Тъй като оперира главно онлайн – отговаря на въпроси в университетския форум, публикува обявления, свързани с учебния процес и напомня на студентите за важни дати и събития по мейл, всички, с които Джил е имала досег, си мислят, че тя е човек. Изкуственият интелект се държи толкова човешки, че никой не се е досетил, че става дума за нещо друго. Професор Гоел казва, че онлайн запитванията от студенти на ден са стотици и университетът е решил да тества Watson като помощник за рутинни обявления и въпроси, за да не се занимават истинските преподаватели с това.

Обучението на робота е станало постепенно, като първата крачка е била да му се даде достъп до над 40 000 публикации в дискусионния форум Piazza и да се обучи да използва предишно давани отговори, за да отговаря на подобни въпроси в бъдеще. В рамките на година се очаква Watson да може да покрива над 40% от въпросите на студенти онлайн, а после и по-комплексни технически въпроси.

Тагове: