Ако сте внимавали по време на анонсите в рамките на MWC 2019, вероятно вече знаете, че въпреки баснословната си цена всички обявени сгъваеми телефони ще се предлагат с дисплеи, които не са защитени от закалено стъкло.

Разбираемо – особено популярният през последните години Gorilla Glass материал има редица предимства, но способността му да се огъва не е едно от тях. Съответно е и трудно приложим за устройства с дизайна на Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X.

Създателите му от Corning обаче смятат в най-близко бъдеще да коригират този „дефект“. В момента те усилено работят върху Gorilla Glass подобен материал, който обаче ще може едновременно да се огъва и да предлага надлежна защита.

Първата генерация сгъваеми телефони ще се предлагат с дисплеи, чието покритие е от специален полимер – с други думи пластмаса. Вероятно това е и една от причините компаниите, които ги демонстрираха в рамките на MWC, да не дадоха възможност на зрителите и публиката да ги тестват самостоятелно – нещо, което е обичайна практика при подобни анонси.

Предполага се, че Samsung и Huawei се опасяват от негативните реакции, които биха последвали от използването на въпросните пластмасови дисплеи, каквито не се предлагат на пазара от десетилетия.

Полимерите несъмнено имат определени предимства пред закаленото стъкло, което в момента се използва масово за изработване покритието на екраните на практически всички мобилни устройства. Пластмасата например може да се огъва (очевидно), освен това е по-устойчива на физическо въздействие и не се чупи толкова лесно при удар и падане.

В същото време закаленото стъкло е изключително устойчиво на надраскване и осигурява отлична видимост на дисплея, който защитава.

Тези му свойства обаче изправят Corning пред сериозно предизвикателство – стъклото е издръжливо именно защото е с изключително висока степен на твърдост.

Всъщност компанията вече има продукт, който позволява огъване – Willow Glass. Проблемът при него е, че този вид стъкло е здраво, огъващо се, но... крайно неподходящо за използване в смартфон устройства.

Причините се крият в специфичния производствен процес на Willow Glass. Той изисква обработка на повърхността на стъклото с натрий и калий – два изключително агресивни химични елемента. Модерните мобилни устройства обаче използват дисплеи, изградени от транзистори, които не понасят добре досега със соли – каквито са съединенията на калия и натрия.

Все пак от компанията имат известен напредък в създаването на едновременно гъвкаво и здраво стъкло. За момента първите прототипи са обещаващи и позволяват създаване на стъклени листове с дебелина от 0.1 милиметра и ъгъл на огъване от 5 мм. Това не звучи особено впечатляващо към днешна дата, но е стъпка в правилна посока.

Според Corning подобен вид покрития ще са по подходящи за устройства с дизайна на Huawei Mate X, при които дисплеят се разгъва навън, тъй като те изискват по-малък ъгъл на гъвкавост. Телефони от типа на Samsung Galaxy Fold, които се сгъват навътре, ще представляват значително по-сериозно техническо предизвикателство.

При всички случаи обаче от появата на първите готови за пазара прототипи на „сгъваеми“ Gorilla Glass панели ни делят поне няколко години. Така че за съжаление най-нетърпеливите собственици на сгъваеми телефони от първо (а може би дори и от второ) поколение ще трябва да се задоволят с полимерни дисплеи.

Имате нов геймърски лаптоп? Ето четири актуални игри, с които максимално ще му се изкефите! (ВИДЕО)

 

 

Тагове: