Три месеца след първата фатална катастрофа с участието на Tesla Model S в режим на автопилот, китайски учени са успели да хакнат автомобила и да управляват спирачките, бравите и други електронни функции. Те дори са записали видео, което можете да гледате по-долу, в което демонстрират всички възможни манипулации над Tesla автомобила.

Екипът от китайски изследователи по сигурността се състои от Самуел Ли, Сен Ние, Линг Лиу и Уен Лу от Keen Security Lab. Те са били в състояние да се насочват колата безжично и дистанционно от цели 19 километра разстояние.

В теста са участвали Tesla Model S P85 и Model 75D, но учените казват, че хакът работи и при други модели Tesla. Атаката изисква автомобилът да бъде свързан към зловреднa Wi-Fi мрежа, създаден от хакерите, и тя може да се задейства само когато се използва уеб браузърът на автомобила.

Изследователите са действали отговорно, разкривайки уязвимостите на Tesla Motors, и компанията е създала актуализация на софтуера, която вече се разпространява.

Това не е първият път, когато Tesla автомобил бива хакнат, но по-притеснителното е, че няма гаранция, че това няма да се случи отново. В бъдеще, когато масово автомобилите станат самоуправляващи се, това ще е най-голямата опасност – някой да упражни контрол над тях, по какъвто и да било начин. Тогава една хакерска атака може да застраши живота на милиони.

 

 

Прочетете и това: Volvo произведе първия автономен автомобил от проекта Drive Me