Всички обичаме Mario Bros. Класическа игра e все пак, а и много от нас са израснали с мустакатия италиански водопроводчик и незабравимите му приключения. Но 100 000 долара за оригинално копие от играта за NES? Явно това обаче е цената на сантимента за група колекционери, които наскоро са заплатили точно $100 150 зелени и звънки за копие от Super Mario Bros. В идеално състояние.

Макар че дори Heritage Auctions (брокерите, организирали аукциона, на който е постигната баснословната цена) признават, че вероятно това не е най-скъпо продалата се игра в историята, конкретният картридж без съмнение е счупил рекорда за най-високо оцененото копие, преминало през специална експертна оценка за състояние и автентичност.

Снимка: Heritage Auctions

С други думи тук говорим не просто за прашна и стара NES касета, а за Super Mario Bros., който сякаш току-що е излязъл от магазина. При това играта е част от силно лимитираната серия копия, част от ранните тестови серии на NES заглавия, продавани ексклузивно в района на Ню Йорк и Лос Анджелис през 1985 година.
Така че, ако случайно сте изровили копие от същата игра, докато сте чистили гаража, не бързайте да се радвате – не сте ударили джакпота и вероятно няма как и вие да изкарате едни бързи 100К в долари.

Апропо, скандалната цена, до която е достигнало наддаването, вероятно се дължи на факта, че спечелилите търга са няколко – анонимна група ценители на класическите видеоигри, които възнамеряват да споделят собствеността върху „чисто новия“ си Super Mario Bros.

Интересен факт: това не е първата NES игра, която се продава за подобна луда сума. През 2014 ултра рядък картридж с копие от Nintendo World Championships беше продаден за цели $100 088. Иначе казано, около 333 Nintendo Switch конзоли. Очевидно всеки с приоритетите си...

Впечатляващи снимки със смартфон? По-лесно е, отколкото предполагате (част 1)

Тагове: