Трагедията в Крайстчърч продължава да отеква навсякъде, включително и в уеб пространството. В драматичен обрат по отношение на политиката си за филтриране на съдържание най-голямата социална платформа в момента – Facebook, обяви, че затяга сериозно мерките по отношение на съдържание с националистически и сепаратистки контекст.

В обширен блог пост от социалната мрежа съобщават, че започват активно да премахват всяка публикация, която „възхвалява, поддържа или промотира белия национализъм и сепаратизъм“. Новата политика влиза от сила още от следващата седмица.

„На този етап е ясно, че подобни концепции са дълбоко свързани с организираните „хейт“ групи и нямат място в нашата платформа“, заключава постът на Facebook.

До момента мрежата активно филтрираше съдържание, свързано с прокламиране на превъзходството на бялата раса, но за пръв път политиката ѝ обхваща и теми като белия национализъм и сепаратизъм. Расистките изказвания, представляващи реч на омразата по отношение на раса, етнос и религия, отдавна се цензурират от Facebook, но по новите правила фрази като „Имиграцията разрушава тази страна, белият сепаратизъм е единственият отговор“ също ще бъдат абсолютно забранени.

Допълнителен комплекс мерки ще включва още и пренасочване на търсенията – например хора, които дирят расистко съдържание във Facebook (примерна фраза като „Хайл, Хитлер“), ще бъдат насочвани към страниците на организации като Life After Hate, които предлагат услуги за бивши бели националисти и екстремисти - в това число групи за подкрепа, образователни материали и друг вид помощ.

Поддръжниците на по-строгия контрол на споделяното съдържание се надяват, че безпрецедентният ход на Facebook ще предизвика сходна промяна в политиките и на други популярни социални мрежи, като Twitter и YouTube.

Huawei P30 Pro: ексклузивно ревю (камерата на годината?)

 

Тагове: