Предварителната версия на Android Q е вече налична и благодарение на нея можем да придобием по-ясна идея за новостите, които тя ще предложи на милионите си потребители. Разбира се, тук става дума за вариант, ориентиран най-вече към разработчици на приложения, което означава, че една немалка част от по-специфичните, ориентирани конкретно към крайния потребител функции все още не са достъпни в нея – тях Google вероятно ще покажат чак през есента, успоредно с новия Pixel 4.

Въпреки това дори тази ранна версия включва доста любопитни иновации като например поддръжката на сгъваеми устройства като Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X. Ето какво още:

Вашите данни ще са по-добре защитени

Един от големите плюсове на iPhone спрямо Android устройствата е сериозното внимание, което Apple отделят на сигурността. iOS е така проектирана, че ограничава сериозно достъпа на различните приложения до личната информация на потребителите, при това в значително по-голяма степен, отколкото, да речем, Android Pie. С новата Q версия Google са се заели да променят това. Потребителите вече ще имат много по-голям контрол върху достъпа на различните приложения до неща като лични снимки, видео, аудио файлове. Системата включва също така ограничения за достъп до информация като географско местоположение (геолокация), IMEI и серийни номера.

По-малко причини да се разсейвате

Ако ви се случвало дадено приложение буквално да „изтръгне“ контрола от ръцете ви и да заеме целия екран на вашето устройство просто защото смята, че е критично важно да ви съобщи нещо, Android Q смята да сложи подобни практики под строг контрол. Дори уведомленията с най-висок приоритет, като например зададена аларма или входящ телефонен разговор, ще се визуализират максимално дискретно, без да пречат или прекъсват това, което правите с устройството в момента.

Още по-бързо и лесно споделяне

Android Q ще включва опции за споделяне с едно докосване, в това число и споделяне на шорткъти, вдъхновено от App Shortcuts опцията, която се появи за пръв път в Android 9.

Светкавична промяна на настройки

Новият програмен интерфейс на панела Settings ще позволи на разработчиците на приложения да вграждат опции за бърза промяна на специфични настройки директно в самите апликации. За да получите достъп до тях, няма да е нужно да стартирате съответното приложение или да прибягвате до падащото меню с настройки. Всеки браузър например би могъл да включва малък екстра панел с опции като Airplane mode, включване/изключване на достъпа до Wi-Fi или мобилни данни.

Още по-бърза Wi-Fi връзка

Новият Wi-Fi 6 стандарт скоро ще започне да си пробива път към масовите потребители, но дори и да не разполагате с устройство, което го поддържа, Google обещава още по-надеждна и бърза безжична връзка с новия Android Q. Оптимизации ще позволят на разработчиците достъп до високопроизводителни нисколатентни режими за достъп през Wi-Fi, което ще осигури още повече бързина, независимо дали играете игри, или провеждате разговори през безжична мрежа.

Повече контрол върху вашите портрети

Android Q ще включва допълнителни възможности за използване на т.нар. данни за дълбочина (Dynamic Depth), които много модерни мобилни устройства записват благодарение на специално вградената си допълнителна камера. Това означава, че с Android Q ще имате повече възможности за използване на специфични портретни ефекти като дефокус (боке), боравене с 3D обекти и добавена реалност.

По-бързо стартиране на приложения

Google твърдят, че са предприели редица промени в кода на новия Android Q, благодарение на който приложенията, които работят под негово управление, ще се стартират по-бързо и ще заемат по-малко от системната памет. При това тук става дума за оптимизация на ниво операционна система, т.е. на разработчиците няма да им се налага да предприемат някакви специални действия, за да могат техните приложения да работят по-добре под Android Q.

Тагове: