Научната експедиция Petrel, спонсорирана от покойния милиардер Пол Алън, откри исторически боен кораб на дъното на океана. След първоначалното откритие в края на януари екипажът на експедицията потвърди, че е намерил USS ​​Hornet, самолетоносач, който изигра ключова роля през Втората световна война през моменти като атаката на Дулитъл над Япония и основната битка при Мидуей. Смяташе се, че той е загубен завинаги, когато потъва в битката при Санта Крус през октомври 1943 г., но съвременната технология го забеляза на почти пет километра под повърхността на Южния Тихи океан, близо до Соломоновите острови.

Екипът първоначално ограничава областта си за търсене, използвайки данни от епохата на Втората световна война, като доклади за действие и дневници на други кораби, участвали в битката в Санта Крус. Оттам технологията изиграва водеща роля. Автономният подводен дрон на Petrel използва сонар, за да забележи корабокрушението при "първото гмуркане" и проверява дали това е Hornet чрез видеозаписи. Бивш член на екипажа, Ричард Новацки, става свидетел на откриването на видеото от първа ръка заедно със CBS News.

Голяма част от кораба е разпознаваема, включително и неговите палубни оръдия и превозни средства, въпреки че са минали 77 години. Бяха открити дори самолети, които все още са били на борда на Hornet.

Това е тържествен момент за военната история. По време на битката Hornet губи 140 членове на екипажа от 2200 души, което осигурява известен емоционален епилог на семействата на загиналите моряци. В същото време това е и свидетелство за напредъка в откривателските техники. Там, където дълбочината на останките и неточността на по-ранните методи направиха непрактично издирването, сега е възможно да се намерят отдавна изгубени кораби, като се използва само минимален екипаж (Petrel има само 10 души) и роботика.