NASA присъди обществена поръчка на стойност 375 милиона долара на компанията за космически технологии Maxar, с които да изработи първия сегмент от новата лунна база на агенцията. Така Maxar става първата частна компания, която е партньор на NASA за инициативата. Тя ще работи по захранването и двигателя на базата в лунна орбита. Тези компоненти ще осигуряват на станцията контрол на височината, мощност, комуникационни системи и  капацитет за маневриране.

Докато Maxar е титуляр на проекта, по него на NASA ще помагат още две компании: Draper и Blue Origin на Джеф Безос, които ще изработят прототипна версия. Идеята е, че NASA иска да види първо демонстрация на космически полет, който да докаже, че компонентите работят, като това трябва да стане през 2022 г. Когато агенцията се убеди в ефективността на плана, работата по първия компонент на лунната база Gateway ще започне.

Виж още: Куче-робот влачи 3-тонен самолет и нас (все още) не ни е страх (ВИДЕО)

В анонса за обществената поръчка, Maxar казва, че елементът ще бъде базиран на нейната космическа платформа от серията 1300, като механизмът на NASA Roll Out Solar Array също ще бъде използван. Компанията планира  да избере комерсиална ракета за извеждане на сегмента в следващите 12 до 18 месеца. Ракетата New Glenn на Blue Origin е най-вероятният кандидат, имайки предвид участието на Джеф Безос в партньорството.

Тагове: