Ново прочуване на Amnesty International и софтуерната компания Element AI показва, че дамите, занимаващи се с журналистика и политика, търпят някаква форма на онлайн тормоз на всеки 30 секунди. Проучването е най-голямото по рода си и анализира 1.1 милиона груби публикации, изпратени на жени в Twitter. Сред които са членове на американския Конгрес и на английския парламент, както и журналистки от различни политически сайтове.   

Това са общо 778 жени, нагрубявани на полова, расова и сексуална основа.

Според авторите на проучването то най-сетне ни дава данните, за да помислим сериозно върху нещо, което отдавна знаем – като всяко място, където се събират много хора, в Twitter може да се чуят всякакви мнения и те доста често са нелицеприятни.  

„Обидите засягат жени от всички части на политическия спектър и това, че Twitter не взима мерки, допринася още повече за заглушаването на и без това тихите гласове“, казват авторите.

Резултатите не са изненадващи, тъй като Twitter от доста време има проблеми със съдържанието в своята платформа. Шефът на компанията Джак Дорси наскоро обеща пред Сенатската комисия да работи за подобряването на „здравето на обществения дебат“. За целта Twitter ще използва машинно обучение и алгоритми, които да ограничават обидния изказ.