Законът за правото да бъдеш забравен във виртуалното пространство на Европейския съюз постоянно се оказва предизвикателство, откакто беше приет през 2014 г. За начало исканията могат да бъдат уважени само ако информацията се счита за „неадекватна“ или „без значение“, но няма ясен набор от правила за тези термини. Последното означава, че по същество зависи от Google да реши какво е допустимо (и това е относително - от 2.4 милиона заявки, подадени през четири години, търсачката спази само 43.3%). И тъй като законът съществува само в Европа, има объркване относно приложимостта на законодателството при търсене на резултати от други региони. Ако някой от Обединеното кралство иска изчистен резултат, трябва ли Google да го премахне и от домейна си в САЩ? Според новото незадължително решение на един от старшите съветници в Европа отговорът е не.

Генералният адвокат Масией Шпунар, съветник на съдиите в най-висшия европейски съд, излезе със становище, че исканията за търсене, направени извън ЕС, не трябва да бъдат засегнати от изваждането на резултатите от търсенето.

Той каза, че основното право да бъдеш забравен трябва да бъде балансирано с други основни права като правото на защита на данните и обществения интерес и че ако се разреши справка в световен мащаб, органите на ЕС не биха могли да определят и идентифицират право да получаваш информация, камо ли да го балансират срещу другите основни права на защита на данните и на неприкосновеността на личния живот.

Това ще бъде добре дошла новина за Google, която е изправена пред продължителна битка с френските власти, които смятат, че исканията за "право да бъдат забравени" трябва да бъдат премахнати навсякъде. Но това не е обвързващо решение - окончателното решение ще дойде по-късно тази година - въпреки че такива решения обикновено са добър показател за това, как политиката в крайна сметка ще бъде оформена.

Въпреки това юрисконсултът заяви, че не може да „изключи възможността“, че от търсачките може да се изисква да премахват референтните резултати на световно ниво в „определени ситуации“. Така освен ако всичко това не бъде изрично изяснено, законът може да стане още по-неясен.

Най-четени
Всички

Важна промяна в РС изискванията за Fortnite. Вижте я тук

20 | 23.06.2019
Още от Tech

Телефон със селфи камера под дисплея? Ще видим след само два дни

129 | 24.06.2019