Въпреки че удължената поддръжка на Windows 7 приключва след само осем месеца, изглежда, че неговите потребители не бързат да заменят остарялата операционна система.

На база последните си анализи компания NetMarketShare счита, че пазарният дял на Windows 10 продължава да се увеличава, но вече с по-бавни темпове. От 43.6 процента през март, той вече е 44.1 процента през април. В същото време, макар делът на Windows 7 да намалява, той го прави само с 0.009 процента – от 36.5 процента до 36.4 процента.

Windows 10 изпревари именно Windows 7 през декември, за да се превърне в най-популярната версия на операционната система. Малко изненадващо славният ветеран дори отчете слаб растеж през февруари, а след това започна да пада, но не с темповете, с които желае Microsoft.

От 14 януари 2020 г. Windows 7 вече няма да получава удължена поддръжка за сигурност и след тази дата единствените потребители, които ще получават тези пачове, са компании и учебни заведения, готови да плащат високите цени. В опит да накара повече хора да преминат към Windows 10, от миналия месец Microsoft започна да изпраща покани, даващи съвети как да се приготвите за последните дни на Windows 7 и да направите промяната, като или ъпдейтнете до Windows10, или си купите ново РС.

Точно компаниите са тези, които дълго време поддържаха пазарния дял на Windows 7 толкова висок, и изглежда, че разходите и усилията по ъпгрейдването на цяла мрежа от компютри карат много бизнеси да се придържат към старата операционна система. Освен това навряно има и много индивидуални потребители на Windows 7, които все още не се доверяват на Windows 10.

Тагове:
Най-четени
Всички

iPhone 11 Pro само с 4GB RAM разби Android флагманите в Geekbench

8 | 13.09.2019
Още от Tech

HTC VIVE COSMOS ще бъде в Европа на 3 октомври 2019

0 | Преди 23 ч.