Дългоочакваната криптовалута на Facebook може би вече е съвсем близо и при това носи някои изненади. Запознати с плановете на компанията смятат, че дигиталните пари ще се появят още в края на този месец. Социалната мрежа готви активна кампания за тяхното налагане, включително и бонуси за фирмите, които ги използват, а също и физически места, където може да размените реални за виртуални пари. Нещо повече, служителите на Facebook по проекта дори ще имат опцията да получават своите заплати в криптовалутата.

Facebook осъзнава, че в обществото битува недоверие към дигиталните финанси, но се надява, че неговата блокчейн-базирана криптовалута ще бъде много по-централизирана и стабилна от валути като биткойн. Гигантът ще плаща на външни компании, които да помагат за функционирането на системата, и ще вкара в нея традиционни пари, за да я държи стабилна. Така Facebook се надява да избегне традиционните скокове и спадове, опорочаващи конкурентни валутни формати.

Засега Facebook не коментира тези спекулации, но ако са верни, те подсказват, че компанията залага много на технологията и до известна степен е принудена да го направи. Освен че ще върне доверието в социалната мрежа, разплащателната система ще бъде без граници, което ще компенсира нестабилността на някои официални парични валути. Гладката премиера ще бъде изключително важна за новата криптовалута и ще помогне за убеждаването на финансовите регулатори, които традиционно са скептични към такива проекти.

Виж още: KaiOS: новата млада звезда на мобилния хоризонт

Най-четени
Всички

iPhone 11 Pro само с 4GB RAM разби Android флагманите в Geekbench

8 | 13.09.2019
Още от Tech

HTC VIVE COSMOS ще бъде в Европа на 3 октомври 2019

0 | Преди 23 ч.