След като през април стартира разследване на предложената от Apple сделка по придобиването на Shazam, сега Европейската комисия даде благословията си за нея.

"След внимателен анализ на потребителските и музикалните данни на Shazam установихме, че придобиването им от Apple няма да намали конкуренцията на дигиталния пазар на стрийминг услуги", каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

ЕК има правомощия да блокира сливания или да изиска отстъпки в случай на основателни опасения, че сделките могат да навредят на конкуренцията на вътрешния пазар на Европейския съюз, в който е обезпечено свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора и в който живеят над 500 милиона европейски граждани.

Според Еврокомисията данните на Shazam няма значително да увеличат възможността на Apple да насочва услугите си към любителите на музика, а сливането няма да даде на технологичния гигант значително предимство в набирането на нови клиенти.

Apple потвърди закупуването на Shazam миналата година и Европейската комисия започна да оценява сделката през февруари, след като редица европейски страни поискаха това да стане. След това тя започна задълбочено антитръстово разследване на придобиването през април.

Тагове: