Мъж се призна за виновен, че е откраднал общо 122 милиона долара от Google и Facebook между 2013 и 2015 г.

Евалдас Римасаускас от Литва успя да открадне 99 млн. долара от Facebook и 23 млн. долара от Google чрез прост план: изпраща фактури на технологичните гиганти за артикули, които не са поръчали. Учудващо, но и двете компании са платили.

Разследване в сайта Boing Boing обяснява, че фактурите са изпратени заедно с различни подправени документи, включително договори и фалшиво подписани писма, за да се поддържа легитимност. Римасаускас дори фалшифицира имейли, които уж идват от корпоративни ръководители, за да подкрепят исканията му за плащане.

Планът е допълнително подсилен от Римасаускас, като той претендира, че е от тайванска хардуерна компания Quanta Computer Inc. Той дори регистрира компания от това име в Латвия, за да затвърди пълномощията.

Планът му е толкова педантичен, че никой във Facebook или Google не проверява дали фактурите на Римасаускас са легитимни. Те просто плащат. След това мъжът превежда парите в банкови сметки, установени в Кипър, Литва, Унгария, Словакия и Латвия.

Римасаускас в крайна сметка бе открит от Google и сега е изправен пред обвинения във фалшификация, измама, сериозна кражба на самоличност и пране на пари. Той се е съгласил да откаже 50 млн. долара и може да получи до 30 години лишаване от свобода, когато бъде осъден на 29 юли.

Наскоро Google беше в новините за по-приятни неща, когато миналата седмица обяви Google Stadia на GDC 2019. Новата услуга за стрийминг на игри на компанията ще включва нов контролер и може да се възпроизвежда на всеки телевизор или компютър чрез Chrome.

Тагове: