Apple изключи възможността на Google да разпространява своите вътрешни iOS приложения по-рано днес. Човек, запознат със ситуацията, споделя пред The Verge, че ранните версии на Google Maps, Hangouts, Gmail и други бета-приложения са престанали да работят заедно с приложения само за служители - като приложението Gbus за транспорт и вътрешното приложение за кафе на Google. Блокирането идва, след като беше установено, че Google нарушава политиката на Apple за разпространение на приложения, и последва подобно изключване, което беше насочено на Facebook по-рано тази седмица.

TechCrunch и Bloomberg съобщиха с вчерашна дата, че функционалността на приложенията е възстановена; Apple изглежда е работила по-тясно с Google, за да коригира тази ситуация.

„Работим заедно с Google, за да им помогнем да възстановят корпоративните си сертификати много бързо“, заяви говорител на Apple по-рано за BuzzFeed.

Ходът на Apple да блокира сертификата на Google за разработчици идва само ден след като Google спря приложението Screenwise Meter след отразяването в пресата. Частното приложение на Google е проектирано да следи как хората използват техните iPhone-и, подобно на приложението за изследвания на Facebook. Приложението на Google също разчита на корпоративната програма на Apple, която позволява разпространението на вътрешни приложения в една компания.

В предишно изявление относно премахването на сертификатите на Facebook Apple предупреждава, че "всеки разработчик, използващ техните корпоративни сертификати за разпространение на приложения към потребителите, ще загуби контрол върху въпросните". Вътрешните iOS приложения на Facebook са възобновили функционирането си, след като Apple е възстановила корпоративния сертификат на социалната мрежа.

Apple очевидно се придържа към своите правила и ги прилага еднакво към Facebook, Google и вероятно много други компании, които ще бъдат хванати да нарушават правилата на американския гигант в бъдеще.

Има все повече доказателства, че редица компании използват корпоративната програма на Apple за разпространение на приложения към потребителите. Разработчикът на iOS Алекс Файковски откри, че Amazon, DoorDash и Sonos разпространяват бета-версии на своите приложения за хора, които не са техни служители. Apple може да бъде принудена да предприеме действия срещу тези приложения или дори да преработи цялата си програма за компании в бъдеще.

9 човешки органа, от които вече не се нуждаем

---

Спадът в продажбите на iPhone вече с ясно изражение. Числата са стряскащи