Вероятно знаете, че в четвъртък, 14 март, Nvidia пуснаха официално още един графичен адаптер - GeForce GTX 1660. Заедно с появилия се десетина дни по-рано GeForce GTX 1660 Ti, това е вторият продукт, базиран на най-новото Turing ядро на компанията, който обаче е лишен от революционния RTX (ray tracing) модул.
И тъй като миналогодишният крипто бум създаде предпоставки за свърхпредлагане, пазара все още е наводнен с продукти от предишно поколение, използващи Pascal архитектура – т.е. GeForce адаптери от 10-та серия.

В резултат към настоящият момент само от страната на Nvidia имаме грубо около 10 вида Pascal базирани продукта, четири Turing видео карти с RTX плюс още две без RTX. Почти всеки от тях без GTX 1660 и 1660 Ti се предлагат във Founders Edition вариант (произведен от Nvidia) и във AIB версия т.е. продукт използващ процесор на Nvidia, но асемблиран от партньор на компанията.

Забележете, че до момента дискутираме само и единствено актуалните предложения с емблематичния зелен бранд без изобщо да засягаме офертите на конкуренцията в лицето на AMD.
Ако отворите продуктовата листа на произволен търговец вероятно ще са ви нужни карта и компас, за да се ориентирате в какафонията от адаптери, които са толкова близко позиционирани от чисто ценова гледна точка, че „объркващо“ е слаба дума, за да опише ситуацията.

Допълнителен хаос внася и следният любопитен момент. Тъй като последните два анонсирани адаптера GeForce GTX 1660 и GTX 1660 Ti няма да се предлагат в традиционните напоследък „Founders edition”-и т.е. под официалния бранд на Nvidia, това означава, че всички модели без изключение ще са произведени от партньори на компанията. Те обаче ще се предлагат най-малко в два варианта – един по-обикновен, спазващ стриктно изискванията на Nvidia за дизайн, обикновено с базово охлаждане и номинални честоти на памет и ядро, и втори с по-висок клас охладител и фирмен овърклок.

Проблема е, че тези специални модели ще се предлагат на малко по-висока цена от базовите, но поради изключително тесните ценови граници между продуктите на Nvidia “нагазват“ в територията на по-достъпните предложения, базирани на графични процесори от по-висок клас.

Така например фирмено овърклокнат GeForce GTX 1660 адаптер се предлага горе долу на цената на базов GeForce GTX 1660 Ti, а модифициран GTX 1660 Ti, струва почти колкото стандартна версия на GeForce RTX 2060.

Това „застъпване“ е валидно най-вече при видео картите от среден клас, но това само по себе си не е особено успокояващо, тъй като именно това е най-масовият и достъпен вид продукти, които се радват на най-голямо търсене от страна на потребителите.
Както казахме всичко това се отнася единствено за Nvidia адаптерите, но при AMD нещата не стоят кой знае колко по-различно. Предвид на факта, че малко по-късно през годината те възнамеряват да пуснат отговора си на архитектурата Turing – серия продукти под кодовото наименование AMD Navi, ситуацията в този сегмент от пазара ще става все по-объркана и трудна за навигация – особено за потребителите, които просто искат да си купят видео карта с която игрите „да им вървят“.

Върна ли си Kando-то Sony? Колко буден е технологичният гигант днес?

---

Той е в ръцете ни! Първи впечатления от „гъвкавия“ Huawei Mate X (ВИДЕО)

 

Тагове:
Най-четени
Всички

Операционната система на Huawei с име за Европа. Ще бъде по-бърза от Android

387 | 14.07.2019
Още от HiComment

Аксесоарът, с който може да включите почти всичко в своя MacBook Pro

67 | 03.07.2019