Apple официално придоби Shazam за 400 милиона щатски долара, съобщава Recode. Shazam позволява на потребителите да идентифицират песни, филми, телевизионни предавания, реклами и кратки аудио откъси.

"Развълнувани сме, че Shazam и талантливият им екип се присъединяват към Apple", каза говорител на Apple пред The Verge. "Apple Music и Shazam се допълват естествено, като споделят страстта към откриването на музика и осигуряването на страхотно изживяване за потребителите. Имаме вълнуващи планове и с нетърпение очакваме да слеем услугите си със Shazam след днешното споразумение."

От своя страна Shazam заяви: "Развълнувани сме да обявим, че Shazam сключи споразумение да стане част от Apple. Shazam е едно от най-високо ценените приложения в света и е обичано от стотици милиони потребители. Не можем да си представим по-добро развитие за Shazam и ще продължим да обновяваме и доставяме магия за нашите потребители."

Цената на придобиването на Shazam е далеч от 1 млрд. долара, на колкото беше оценено приложението по време на последния си кръг на финансиране. Компанията трудно намери жизнеспособен бизнес модел, генерирайки едва 54 милиона приходи през 2016 г.

Въпреки това Shazam може да помогне на Apple по редица начини. Най-очевидно приложението ще бъде имплементирано в Apple Music. Също така Shazam може да засили интеграцията със Siri, с която вече работи.

Apple вероятно се интересува от технологията за разширена реалност на Shazam, която може да помогне за подобряване на предложенията на компанията. Сделката трябва да бъде финализирана през следващите седмици в очакване на одобрение от регулаторните органи.

Тагове: