Всички знаем, че гневът много лесно може да бъде забелязан по поведението на човека чрез визуален или слухов контакт. Ето че вече съществува възможност да бъде определено какво чувства даден човек дори без да го виждаме и чуваме. Професор Джефри Дженкинс от университета Бригъм Йънг в САЩ може да разбере колко сме разгневени само по движението на компютърната мишка, докато сърфираме в интернет.

 

Според изследване, проведено от Дженкинс и неговата група от учени, хората, изпитващи гняв, ненавист, досада, печал и други негативни емоции, започват да движат курсора на мишката по-неточно, променяйки скоростта на движение. Благодарение на съвременните технологии професорът е събрал достатъчно информация и е създал алгоритъм, който може да предугажда емоционалното състояние на човека според скоростта, с която движи курсора на мишката, докато разглежда даден сайт.

С помощта на тази технология сайтовете ще станат умни“, казва Дженкинс. "Те ще могат не само да ни дават информация, но и в буквален смисъл „да ни чувстват. Ще възприемат не само информацията, която споделяме, но и чувствата, с които правим това".

Според изследването на професора, когато потребителят е разстроен или развълнуван, то траекторията на курсора от прави линии и плавни дъги става начупена и разкъсана. Освен това, оказва се, че разстроеният или изпълнен със злоба човек движи мишката далеч по-бавно от спокойния. Дженкинс предполага, че новата технология ще помогне на уеб дизайнерите по-бързо да отстраняват бъговете и проблемите в сайтовете, които предизвикват негативни емоции у потребителите.

 

Обикновено е доста трудно точно да се укаже кога потребителят започва да изпитва такива негативни емоции, които го карат да напусне сайта, без повече да се върне в него“, пояснява професорът. „Сега ще може да почувстваме негативния отклик и не само ще променим структурата на сайта, за да намалим стреса, но и да предложим помощ, когато е необходимо.“

Системата засега е проектирана за работа само с компютърните мишки, но в скоро време Дженкинс има намерение да разработи алгоритъм за вграждане и в смартфоните.

Най-четени
Всички

Изтече дизайнът на PlayStation 5. Разработчик на Codemasters го потвърди (СНИМКИ)

187 | 22.08.2019
Още от HiEnd

Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс

21 | 18.08.2019