Култовата стратегия Age of Empires се завръща с нова сила. В момента се работи по Age of Empires 4, а на Е3 видяхме трейлъра на преработената версия на Age of Empires 2. Но може би думата „завръщане“ не е точна за игра, която на практика никога не си е отишла.

Според творческия директор на поредицата Адам Исгрийн цели 22 години след появата на първата игра оригиналната Age of Empires все още има значителна база играчи.  

„Над 1 милион души играя игрите от поредицата Age of Empires всеки месец и тази бройка само расте“, казва той.

Той обяснява нестихващия интерес, дори когато стратегическият жанр отдавна умря, с това, че поредицата има исторически основи.

„Не е само до носталгията. Появяват се нови играчи и това показва, че има търсене за „мислещи игри“, в които ви канят да планирате и да внимавате.“

Този факт би обяснил защо през 2013 г. видяхме преработка на Age of Empires в HD, а планираното за по-късно тази година Definitive Edition ще освежи остарялата графика в 4К. Освен цялото съдържание от основната игра новата версия на Age of Empires ще има три нови цивилизации и нова кампания, наречена The Last Khans.  

Виж още: Руски военен стана за смях с твърдение за видеоигра