Колите на Tesla съхраняват огромно количество данни за своите собственици, включително клипове от катастрофи, история на маршрутите, снимки на шофьора и пътниците с вградените камери, както и контакти и календари от свързани с колата телефони. Всичката тази информация се съхранява без криптиране и единственият начин да спрете споделянето ѝ е, като доброволно се откажете от връзката със сървърите на Tesla, което ще попречи и на бъдещите ъпдейти.

Самата Tesla по принцип е доста мълчалива, когато става въпрос за това, какви данни събира и какво прави с тях. Компанията дори отказва на свои клиенти да извлекат данни от колите, когато решат да ги продават. Нещо повече, ако искате да получите достъп до съхраняваните от вашата кола ваши данни, може да го направите само със специален кабел за телеметрия, който Tesla продава за 1000 долара.   

Двама специалисти по киберсигурност обаче са направили доста притеснителни открития – те са успели да извлекат данни от стотици катастрофирали коли Tesla, изоставени в сервизи и автоморги. Част от тези данни не са уникални, тъй като умните коли на други компании също ги събират. Tesla обаче съхранява повече данни от своите конкуренти и това прави тези изоставени автомобили още по-опасни.

„Tesla не е много прозрачна за това, какво и кога записва и къде го съхранява. Повечето хора не искат да изгубят достъпа до ъпдейти и са принудени да участват в събирането на данни“, обясняват учените.