С напредването на технологиите се увеличава и обемът на медийния разговор за ролята на жените в IT индустрията. Проблемите засягат не само жените на ръководни постове в големи IT гиганти, но и половото неравенство на работното място и възможностите за развитие на нежния пол в тази тежка индустрия. В исторически аспект жените играят основна роля в развитието на компютърните технологии, като някои от първите програмисти в света са именно жени. Днес те заемат доста ръководни постове, но това не е достатъчно за да се увеличи тяхната представителност.

Причините за неравенството между половете в индустрията не се крие само в скрити дискриминационни елементи, но и в избора на самите жени.

Според проучване на Penn Schoen and Berland (PSB), цитирано от Forbes, почти две трети (63%) от тийнейджърите никога не са обмисляли кариера в технологичната индустрия. В друго проучване на Girl Scouts of America само 13% от младите жени казват, че STEM (наука, технология, инженерство и математика) кариера ще е първият им избор. Оказва се, че 74% от респондентите на PSB са заявили, че са обмисляли IT кариера, само след като са им обяснени икономическите предимства на работата и влиянието на продуктите върху света, които те ще създават.

 

Детски интерес

Ранните знаци за интерес към тази сфера се виждат още в детството, категорични са бизнес лидери. 100% от интервюираните от Forbes през 2012 г. казват, че интересът към математиката е ранен знак за последващ интерес към кариера в технологичната сфера. Две трети от тях казват, че музиката и интересът към анализирането на различни неща са “запалили” техния интерес към технологиите. В същото време 44% твърдят, че часовете по информационни технологии са предопределили техния избор за кариера.

 

Бариери към израстване

Изследванията на Уилиам Аспрей и Къхуун Макгрейт, публикувани в книгата “Жените и информационните технологии: Изследвания на недостатъчната представителност”, представят някои от бариерите за израстването на жените в сферата на информационните технологии. Според тях недостатъците в образованието и отношението към жените студенти предполагат и недостатъчно ефективни резултати. Враждебността и сексизма са един основните проблеми, с които жените се борят в IT образованието. Интересен факт е, че дори добронамерени хора създават т.нар. “стереотипни заплахи” с изказвания на лекции като “жените могат да се справят също толкова добре в IT, колкото мъжете”. Понякога в университетите се създава и среда, в която се внушава, че жените имат нужда от “допълнителна помощ”, за да се справят. Решението не е в предоставянето на “допълнителна помощ” или организирането на специални курсове за жени, а в осигуряването на същите условия, като тези, които получават мъжете. Множество жени отказват да участват в тези специално създадени групи, защото не искат да се чувстват като такива, които са “по-малко от мъжете”.

 

IT жените през 2016

Проблемите на жените в информационните технологии ще продължат и през 2016-та година, става ясно от доклад на Deloitte Global. Фирмата предрича, че до края на тази година по-малко от 25% от работните места в IT индустрията ще бъдат заемани от жени. Интересното е, че през 2015 г. данните са почти същите.

 

 

Половото неравенство в IT индустрията е осъзнато като проблем още през 2005-та. Предполага се, че от тогава до сега би трябвало да има значително подобрение на ситуацията, но всъщност е точно обратното - нещата се влошават.

За осемгодишния период от 2005 до 2013 процентът на жените в IT в Швеция пада от 23 до 22% (броят на жените на ръководни постове обаче скача от 16% до 21%). В САЩ, където се предлагат пет милиона IT работни места, съотношението при жените пада от 25% до 24% за периода 2010-2014, като броят на жените на ръководни постове пада с 3 пункта до 27% през 2014 г. Във Великобритания (1.2 млн. IT позиции) за периода 2010-2015 броят на жените се увеличава от 17% до 18%. Общият брой на всички IT места по света се е увеличил с 20% през последните пет години, твърди Deloitte.

 

Работната среда влияе при избора 

В същото време половината от всички IT компании във Великобритания споделят, че едва един от всеки 20 кандидатстващи е бил жена, твърди проучване от 2014 г.

Интересен факт е, че не винаги става дума за сексизъм при процеса на наемане. Редица проучвания от различни страни показват, че вероятността и жените, и мъжете, да изберат жена за IT работна позиция е двойно по-малка. Според експертите в работната среда съществува и неосъзната предубеденост, която кара дори наемащите жени да избират мъже пред жени с еднаква квалификация и образование (Deloitte).

Според проучване от 2014 г. вероятността една жена да напусне работата си през първата година е 45% по-голяма спрямо мъжете. Причините за това се крият не само в липсата на адекватно заплащане и прозрачен процес за повишаване на длъжността, но и във враждебната и сексистка “бро култура”, налагана от мъжете. Именно тази култура е определене като основна причина за напускането на жени. 27% от тях са цитирали дискомфорта на работното място, като най-голямата вина пада върху дискриминацията (индиректна и директна).

Според вас какви са причините за половото неравенство в работата?

Прочетете: People of Sofia: В зеницата на окото

Тагове: